Pentru că sunt mulți utilizatori de Samsung Galaxy J5 ® 2016 (J510FN) care își doresc Android 7 pe telefon am făcut acest tutorial prin care vă voi explica pas cu pas cum se instalează cea mai recentă versiune de Android (7.1.1) Nougat, disponibilă în acest moment pentru Samsung J5 (2016).

Samsung România nu a lansat deocamdată oficial versiunea Nougat (7.1.1) de Android pentru acest model telefon. În schimb s-a lansat oficial această versiune în Republica Cehă, Italia, Grecia, Tailanda, Cambodia, Vietnam, Indonesia, India, Rusia și Polonia.

Dețin și eu un model de Samsung J5 2016 iar în momentul în care mi-am făcut eu această actualizare de firmware (mai exact în 7 noiembrie 2017) nu erau disponibile decât 2 versiuni de Android 7.1.1 lansate oficial pentru Rusia și Polonia. Doar acum am observat că s-a lansat și în țările enumerate mai sus.

Android 7.1.1 (Nougat) Samsung J5 2016 (SM-J510FN)
Android 7.1.1 (Nougat) Samsung J5 2016 (SM-J510FN)

IMPORTANT!
Trebuie să menționez faptul că dacă vă decideți să instalați aceasta versiune de Android 7.1.1 chiar dacă este oficială va trebui să luați în calcul că veți pierde garanția la telefon! Nu sunt sigur 100% deoarece este vorba de o versiune oficială dar din cunoștințele mele știu că nu ai voie să îți schimbi singur firmware-ul la telefon decât prin actualizările OTA care se fac direct din meniul telefonului. Pentru cei care țin totuși la garanția telefonului va trebuii să mai așteptați până ce Samsung va lansa oficial și în România versiunea Nougat.

Dacă ați ajuns să citiți acest paragraf cred că v-ați decis totuși să instalați această versiune de firmware 7.1.1 și vom trece la pașii pe care îi avem de făcut.

Înainte de a ne apuca să descărcăm fișierele necesare asigurați-vă că aveți nivelul de baterie al telefonului de cel puțin 50 de procente pentru a putea actualiza în siguranță firmware-ul.

Vă recomand totuși înainte de toate să salvați ce aveți pe telefon, poze, melodii și alte fișiere personale și să faceți o resetare la setările din fabrică înainte de a porni procesul de actualizare, deoarece este foarte posibil să primiți după actualizarea firmware erori la diferite aplicații, vă spun asta din propria experiență, eu unul am făcut asta după actualizare, se poate face și după fără nicio problemă.

Pentru această actualizare manuală vom avea de descărcat câteva programe pe care vă recomand să le descărcați toate într-un dosar deoarece vă va fi mai ușor de lucrat la pașii următori (veți avea nevoie de 5 GB spațiu liber pe partiția unde veți descărca aceste fișiere):

Odată ce am terminat de descărcat Driverele Samsung, programul Odin3 și firmware-ul vom trece la instalarea lor.

  1. Deschidem arhiva SAMSUNG_USB_Driver_for_Mobile_Phones.zip (dublu click și executăm SAMSUNG_USB_Driver_for_Mobile_Phones.exe din interiorul ei) după care vom instala ca orice program urmând pașii din programul de instalare (Următorul -> Următorul -> Instalare) și așteptăm să se instaleze. După ce s-a finalizat procesul de instalare al driverelor vom trece la următorul pas.
  2. Deoarece firmware-ul vine comprimat într-o arhiva ZIP pentru a îi reduce dimensiunea va trebuii să îl extragem iar în acest caz nu vom mai putea folosi aceeași metodă de deschidere directă a arhivei, va trebuii să extragem fișierul J510FNXXU2BQJ8_J510FNOXA2BQJ8_J510FNXXU2BQJ1_HOME.tar.md5 din interiorul arhivei cu denumirea J510FNXXU2BQJ8_J510FNOXA2BQJ8_XEO.zip eu folosesc WinRAR așa că vă explic cum cum să extrageți folosind WinRAR, e un proces foarte simplu, vom da click dreapta pe arhiva J510FNXXU2BQJ8_J510FNOXA2BQJ8_XEO.zip și alegem Extrage în directorul J510FNXXU2BQJ8_J510FNOXA2BQJ8_XEO\ deoarece este vorba despre un fișier de dimensiune mai mare va trebuii să așteptăm aproximativ 2 minute până ce se va extrage acest fișier.
  3. Putem alege fie extragem arhiva cu Odin3_v3.12.7 pe care am descărcat-o anterior, fie vom proceda la fel ca și la instalarea driverelor, adică vom rula executabilul direct din arhivă. Eu voi merge pe aceeași metodă de deschidere directă din arhivă. Deschidem arhiva odin3_v3.12.7.zip intrăm în dosarul din arhivă cu denumirea odin3_v3.12.7 și aici avem Odin3 v3.12.7.exe pe care dăm dublu click pentru a deschide aplicația cu care vom instala firmware-ul Android 7.1.1.
  4. Închide telefonul și așteaptă până procesul de închidere se finalizează
  5. Pornește telefonul în modul de Download pentru Galaxy J5 vom folosi următoarea combinație: apasă și menține apăsat butoanele de Volum încet + Butonul home (de pe centru) + Pornire până ce ți se va afișa pe ecran un fundal albastru cu un avertisment în care ți se spune că un software personalizat poate cauza probeleme critice la telefon și la aplicațiile instalate, nu e cazul pentru că nu instalăm un software personalizat ci unul oficial așa că apăsăm o singură dată pe Volum tare pentru a continua. Odată apăsat vom vedea în programul Odin că a apărut “<ID:0/004> Added!!” și câmpul ID:COM se va face albastru asta înseamnă că telefonul a fost recunoscut de către program și vom putea trece la următorul pas, instalarea firmware-ului.
  6. Revenim la programul Odin, dăm click pe butonul AP și alegem fișierul cu firmware-ul pe care l-am dezarhivat (J510FNXXU2BQJ8_J510FNOXA2BQJ8_J510FNXXU2BQJ1_HOME.tar.md5). Așteptăm să verifice fișierul, suntem atenționați și în Odin să nu scoatem cablul de date de la telefon. Odată ce fișierul a fost verificat și e ok mergem la tab-ul Options din Odin și ne asigurăm că nu avem bifate opțiunile Re-Parition și Auto Reboot dacă avem vreo una din cele două opțiuni bifate o debifăm, la restul opțiunilor nu umblăm.
  7. Putem porni instalare firmware apăsând butonul Start
  8. Se va instala versiunea de Android 7.1.1 (Nougat) pe telefonul tău J5 2016.
  9. Când va fi gata procesul de instalare îți va apărea în programul Odin mesajul “pass” și câmpul ID:COM se va face verde.
  10. Scoatem cablul de date de la telefon și repornim telefonul (scoatem bateria și o punem la loc după care pornim telefonul).

INFO!
La prima pornire este posibil să dureze mai mult dar nu vă faceți griji.

Acum vă puteți bucura de Android 7.1.1 pe telefonul dvs. Samsung J5 2016 înainte ca el să fie lansat oficial în România!

În cazul în care întâmpinați diferite probleme sau nu ați înțeles ceva, lăsați un comentariu.

Dacă ți-a fost de ajutor acest tutorial rugămintea mea este să îi dai un Like și să îl distribui pe Facebook sau alte rețele sociale folosite de tine.

Iar dacă vrei să faci o donație prin PayPal indiferent de sumă în semn de apreciere sau mulțumire pentru acest tutorial o poți face dând click pe acest link PayPal.Me.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm introduceţi comentariul dvs.!
Vă rugăm introduceţi numele dvs. aici